''

De oogst van StiVLA 2015-2016

 

In de herfst van 2015 is StiVLA opgericht met als doelstelling behoud en versterking van het landschap. StiVLA wil een steentje bijdragen aan het herstel en versterking van groene elementen in het landschap. Denk hierbij aan onderhoud aan singels, houtwallen, hakhoutbosjes, knotbomen. Op ’t Villeken heeft de StiVLA op een oude boslocatie bramen verwijderd , oude hakhoutstoven van hazelaar afgezet en het perceel doorgeplant met inheems bosplantsoen. De aanwezige Bosanemonen krijgen meer licht en kunnen een mooi wit tapijt vormen in het vroege voorjaar. Soorten zoals Lijsterbes, Gewone vlier, Sleedoorn, Eenstijlige meidoorn maar ook Wilde appel, Wilde peer en Mispel. Het doel is eenvoudig, we willen meer variatie brengen in het landschap. In veel bosjes en houtsingels overheersen slechts een aantal soorten, hierdoor ontstaan er vaak saaie (monotone) bosjes waar weinig soorten bloeien en weinig vruchten beschikbaar zijn voor de fauna. Ook schieten deze bosjes door en komt men in een stakenfase terecht en kan men onder deze bosjes door kijken. Door een struweel aan te planten komt er meer variatie en krijgen we bloemrijke en vruchtrijke schuilplekken voor vogels, insecten en zoogdieren.

 

De Huisstededijk is deze winter in opdracht van de gemeente Aalten aangepakt. Het lijkt rigoureus om in één keer bijna alle bomen te kappen. Maar kom twee of drie jaar later terug en dan zie je dat veel soorten weer zijn uitgelopen. Kom na acht jaar staat er weer een ‘volwassen’ houtsingel. Dan bruist het weer van het leven, zeker nu er veel verschillende soorten bosplantsoen zijn aangeplant met onze vrijwilligers. In het verleden was het niet anders, het was gebruikshout, een markt van vraag en aanbod. Met een kapcyclus van acht tot twintig jaar, afhankelijk waar men het hout voor wilde gebruiken.

In IJzerlo heeft StiVLA een houtsingel doorgeplant waar het al meerdere keren mislukt was om het bosplantsoen goed aan de praat te krijgen. We hopen dat met kwalitatief goed bosplantsoen, de juiste keuze van het assortiment en het deels terugknippen van het bosplantsoen deze bewoners weer mooi in het groen komen te zitten. In Bredevoort heeft StiVLA onderhoud gepleegd aan een houtsingel. Dit doen we gefaseerd om de bewoners niet in één keer in het volle zicht te zetten. De komende twee jaar zetten we de andere delen van de houtsingel af. En planten uiteraard de aanwezige houtsingel door met soorten die een meerwaarde brengen in de reeds soortenrijke houtsingel.

 

De Grafheuvel aan het Nannielaantje hebben we ook onder handen genomen. Het verwijderen van opslag was hard nodig.

 

Wij zoeken vrijwilligers.

De StiVLA heeft nu één seizoen gedraaid en we zijn op zoek naar vrijwilligers die ons team komen versterken. Lijkt het u wat om lekker buiten in het landschap aan de slag te gaan in goed gezelschap. Meld u dan aan via onze website of neem contact op met onze secretaris Hans Holthuis.

 

Wij zoeken klussen.

Ook zijn we nog op zoek naar nieuwe klussen in het landschap. Heeft u een houtsingel die onderhoud nodig heeft of wil u vrijblijvend advies over een landschapselement. Neem dan contact met ons op. We richten ons met name op landschapselementen die vergeten worden, die niet in een subsidieregeling van een gemeente of provincie vallen.

 

We werken als volgt:

• U geeft via ons secretariaat (Hans Holthuis) aan wat u wensen zijn.

• Wij bellen u op om kort een intake te doen.

• Wij komen landschapselement ter plekke bekijken.

• We spreken af wat we gaan doen.

• We zetten kort op papier wat we hebben afgesproken.

• In overleg plannen we een datum voor het werk in.